Bez medu není perník
Med je nejdůležitější přísadou do pravého pardubického perníku. Není tedy divu, že Dny medu patří mezi nejoblíbenější akce pardubických městských slavností.
• VLASTIMIL NOVÁK
Pardubice - Kulturní dům Hronovická o víkendu doslova praskal ve švech, právě tam se už pošesté konaly Dny medu jako součást městských slavností. Návštěvníci si mohli prohlédnout výstavu Včela a její svět nebo ukázky zdobení perníku, ochutnávat med a výrobky z medu, poučit se v různých poradnách, poslechnout si vystoupení folklorních souborů nebo besedu o "Krkonošské medovině".
Součástí Dnů medu je sou- 
 

Letošní vítěz soutěže včelařů Josef Šroll. Foto: Tomáš Kabelka
těž o nejlepší med Pardubicka. Letos bylo přihlášeno 77 vzorků medu, takže porota při posuzování chutě, vůně, čirosti a dalších kritérií to neměla

 snadné. Vítězem se stal Josef Šroll s medovicovým (lesním) medem z Krkonoš. Na dalších místech byli Stanislav Panuš z Pardubic (květový med z dubu) a Vlastimil Benadik z Hrádku, mezi hosty se nejlépe vedlo Janu Macháčkovi z Hradce Králové.
Který med je lepší, medovicový nebo květový? "Medovicový med nekrystalizaje a nejsou u něm vitamíny, které by se při pečení stejně zničily," říká nám ve slušivém stejnokroji spolku "Pardubičtí včelaři" jeho předseda Evžen Báchor. "Na přímou konzumaci naopak doporučuji květový med, který kromě vitamínů obsahuje velké množství léčivých látek z různých květů."
Pardubické noviny 10. října 2005
 

Home